Fransız okulları krizinin perde arkasında ne var?

Sözcü yazarı Sultan Uçar, Milli Eğitim Bakanı (MEB)Yusuf Tekin’in yabancı okulların MEB mevzuatına tabi olması gerektiğine ilişkin çıkışıyla gündeme gelen krizin perde arkasını yazdı.

Uçar, “Türkiye’de hukuki statü için, bu okulların anayasanın 90. maddesine göre sözleşme yapıp; Amerikan, Fransız, Alman, İtalyan, Avusturya okulları gibi MEB mevzuatına tabi olması gerekiyor. Türkiye; 1993, 1998, 2000 ve Temmuz 2024’te bu okullarla ilgili Fransızları 4 kez uyarsa da ciddiye almadılar. Fransız Eğitim Bakanlığı, Yurt dışı Fransız Eğitim Ajansı (AEFE) ile Alman Büyükelçiliği okulları yönetiyor. Türk çocukları da okuyor. Eğitim kararlarını AEFE alıyor. Türkiye tabii ki seyredemez” diye yazdı.

Fransa Eğitim Bakanlığı’na bağlı 62 yıldır eğitim veren Charles de Gaulle Fransız Lisesi durduk yere krize dönüşmediğini söyleyen Uçar, “Bakanlık, geçen aralıktan bu yana okullarla 8 aydır süren müzakeresinden pozitif sonuç alamadı. MEB’in 12 Temmuz’da anlaşma için uzattığı el havada kaldı” dedi.

“Okul krizinin perde arkasında; AKP’nin, 5 yıl önce Fransa’da açmak istediği okula izin verilmemesi yatıyor” diyen Uçar, “Dönemin Fransa Eğitim Bakanı Blanquer, ‘Türk hükümeti, bu liseler aracılığıyla İslamcı ideolojiyi yaymaya çalışıyor. Bu laiklik ilkesine aykırı’ diye itiraz etmişti” ifadelerini kullandı.

Uçar, MEB’i “Yabancı okulların müfredata tabi olmasını istemekte haklı olan MEB, İstanbul-Bağcılar’da Suriyelilerin açtığı Awael Koleji’ne de aynı hassasiyeti göstermelisin. Türkçe tek kelime olmayan, Arapça tabelalar asılı, resmi dili Arapça, kız-erkek ayrı, Tevhid-i Tedrisat’a aykırı şeriat eğitimi verilen bu okul kime bağlı? Türkiye Cumhuriyeti’nd; Fransızlar, Almanlar nasıl MEB’e tabi olmadan okul açmazsa Suriyeliler de anayasaya aykırı şeriat eğitimi yapamaz!” uyarısında bulundu.

Yazının tamamını okumak için .